Održana svečana završnica projekta Vrtim Zdravi Film za Primorsko-goransku županiju

To Press Releases listČavle,ožu 27, 2014

U osnovnoj školi „Čavle“ održana je završna svečanost u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film na kojoj su predstavljeni rezultati edukacije za Primorsko-goransku županiju. Anketa, koju je za projekt proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pokazala je da je ukupno 122 učenika sedmih razreda iz dvije osnovne škole iz ove županije povećalo svoje znanje o pravilnoj prehrani.

Vrtim Zdravi Film kroz edukaciju učenika sedmih razreda o važnosti pravilne prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti podržava napore javno-zdravstvenih institucija u prevenciji pretilosti mladih. Trećom sezonom projekta, koji provode Hrvatski školski športski savez (HŠŠS) i tvrtka Nestlé Adriatic, obuhvaćeno je 2.500 učenika sedmih razreda iz 43 hrvatskih osnovnih škola.

Irena Kurtanjek, voditeljica projekta za Nestlé Adriatic regiju je izjavila: ,,Kao i u prethodnim sezonama, i u trećoj sezoni projekta dolazimo do saznanja da je prije edukacije samo 13 % učenika koji su sudjelovali u projektu znalo koji su to izvori energije u hrani, dok je njih manje od pola znalo koje su to osnovne skupine namirnica. Pomak u znanju učenika iz Primorsko-goranske županije, ali i ukupni rezultati analize ukazuju na važnosti edukacije i zajedničkog djelovanje javnog i privatnog sektora kako bi utjecali na promjene navika djece i njihovih roditelja i time pridonijeli prevenciji pretilosti, jednog od vodećih javno-zdravstvenih problema današnjice“.

Rezultati anketa pokazali su da samo trećina učenika ima 5 obroka na dan, njih manje od 50% svakodnevno unosi preporučenu količinu voća, a samo 18% ima dovoljno serviranja povrća na dan. Osim toga, samo 15,7% od ukupnog broje učenika koji su sudjelovali u projektu zadovoljavajuće je tjelesno aktivno, minimalno 60 minuta dnevno.

„Ovi rezultati poticaj su nam da i dalje nastavimo s edukacijom i motivacijom učenika da se bave sportom. Vjerujem da ćemo i uz pomoć sportskih ambasadora, poput Ane Znaor, članice kickboxing kluba Sušak iz Rijeke, koja je podržala projekt, motivirati sve naše učenike da više vremena dnevno odvoje za bavljenje nekom tjelesnom aktivnošću“, – izjavio je Josip Košutić, stručni suradnik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Edukativne materijale osmislili su stručnjaci iz tima doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć profesorice kineziologije Ines Jerčinović, dok su profesori tjelesnog i zdravstvenog odgoja kroz četiri modula učenicima prenijeli znanje. Sedmaši su tako učili o osnovnim postavkama pravilne prehrane, planiranju prehrane, tijelu i hrani te načinima na koje mogu poboljšati svoje prehrambene navike.

Važnost projekta prepoznali su i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo zdravlja, Agencija za odgoj i obrazovanje te hrvatski sportaši Nika Fleiss i Gordan Kožulj, koji su projektu ove godine dali svoju podršku.