Nestlé podržava inicijativu Ujedinjenih Naroda pod nazivom 'Obrazovanje na prvom mjestu'

To Press Releases listZagreb,lis 1, 2012

Tvrtka Nestlé obavezala se podržati novu inicijativu Ujedinjenih naroda  kojom se potiče obrazovanje djece i mladih diljem svijeta.

Na nedavno održanoj Općoj skupštini UN-a u New Yorku, Nestlé je iznio pojedinosti o svojim naporima i daljnjim planovima na tu temu. Prihvaćene obaveze kompanija je ugradila u svoj program Stvaranja zajedničke vrijednosti koje provodi u zajednicama diljem svijeta.

UN surađuje s vladama, vodećim tvrtkama i udrugama civilnog društva kako bi pozicionirali obrazovanje na vrh  globalnih prioriteta, kao dio plana "Obrazovanje na prvom mjestu“.

Na samom UN-ovom događaju, Nestlé je naglasio kako će svoje poslovne aktivnosti i programe prilagoditi promicanju obrazovanja za djecu i mlade.

U sklopu globalnog programa Zdrava djeca (eng. Healthy Kids), Nestlé se obvezao na suradnju s partnerima iz različitih zemalja te je do sada preko šest milijuna djece u 60 zemalja diljem svijeta steklo znanje o temeljnim postavkama pravilne prehrane i važnosti tjelesne aktivnosti. Kompanija za cilj do 2016. godine ima proširiti ovaj program na 70 zemalja. U sklopu ove inicijative, Nestlé Adriatic u Hrvatskoj provodi program „Vrtim zdravi film“ koji za cilj ima educirati učenika osnovnih škola o zdravim životnim navikama s fokusom na pravilnu prehranu i važnost tjelesnih aktivnosti. Ove godine će program ,,Vrtim zdravi film'' obuhvatiti sve županije educirajući više od  1900 učenika sedmih razreda u 24 osnovne škole.

Na globalnoj razini, Nestlé je uspostavio petogodišnju suradnju s Međunarodnom Atletskom Federacijom (IAAF) te podržava Međunarodnu mrežu EPODE  s ciljem prevencije dječje pretilosti.

U Obali Bjelokosti, Nestlé se udružio sa Svjetskom Kakao Zakladom  (WCF), gdje je fokusiran na obuku nastavnika, pismenost odraslih i osvještavanje problema iskorištavanja dječjeg rada. Nestlé i WCF također imaju cilj izgraditi i obnoviti oko 40 lokalnih škola u roku od četiri godine, što će unaprijediti kvalitetu edukacije više od 10.000 djece. I Nestléova suradnja s Međunarodnom Federacijom Crvenog Križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) unaprjeđuje poboljšanje kvalitete voda i sanitarnih standarda za učenike, nastavnike i njihove zajednice u Obali Bjelokosti. Do kraja 2014. cilj je obuhvatiti 55 škola i osigurati 65 mjesta za čistu, pitku vodu i sanitarne čvorove, što će utjecati na oko 53.000 ljudi u područjima uzgoja kakaa.

Prihvaćene obaveze Nestlé slijedi i u svojoj predanosti prošlogodišnjoj UN-ovoj  inicijativi Svaka Žena Svako Dijete u kojoj se potiču vlade, kompanije i organizacije da se uključe i doprinesu poboljšanju zdravlja žena i djece.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pokrenuo je obje inicijative Ujedinjenih Naroda kako bi se realizirali zacrtani Milenijski razvojni ciljevi (MDG) s ciljem poboljšanja kvalitete života za milijune najsiromašnijih ljudi.