Nestlé ulaže 15 milijuna dolara u istraživanje alternative za sol

To Press Releases listZagreb,lis 7, 2012

Tvrtka Nestlé započela je suradnju s renomiranom američkom tvrtkom Chromocell Corporation, koja se bavi proučavanjem biološke znanosti, a sve s ciljem da se iz upotrebe izbaci nepotrebna količina umjetne soli i drugih pojačivača okusa te poboljša kvaliteta proizvoda.

Nestlé u ovo istraživanje ulaže 15 milijuna američkih dolara a dio je globalnog plana da poboljša nutritivni sastav proizvoda, kako bi potrošači diljem svijeta uživali u boljoj kvaliteti proizvoda koji pritom zadržavaju isti okus. Tijekom proteklih deset godina Nestlé je na globalnoj razini uklonio više od 12.000 tona soli iz svojih prehrambenih proizvoda.

Chromocell posjeduje tehnologiju koja omogućuje dubinsko pretraživanje biblioteka sastojaka kako bi pronašli one koji pružaju zadovoljstvo okusa slično ili jednako onome koji pruža sol. Vjeruje se da će ova tehnika omogućiti da se još bržim putem smanji količina soli u proizvodima tvrtke Nestlé, a da se pritom sačuva okus na koji su potrošači navikli.

„Naša suradnja s tvrtkom Chromocell pokrenuta je kako bi se pronašao način da se prilikom smanjenja sadržaja soli u kulinarskim proizvodima sačuva ukus koji potrošači očekuju“, rekao je Sean Westcott, menadžer u odjelu proučavanja i poboljšanja kvalitete hrane tvrtke Nestlé. “Naš glavni cilj je da potrošačima ponudimo više opcija koje ne sadrže visoki udio soli kako bi se mogli pripremiti ukusni svakodnevni obroci za potrošača i njegovu obitelj”.

Sol ima veliku ulogu u prehrani suvremenog čovjeka, a natrij, koji je sastavni dio soli, igra veliku ulogu u kontroli razine vode u tijelu, održava normalni pH krvi, prenosi živčane impulse i pomaže kontrakciju mišića. Sol je prisutna u svim namirnicama u različitim količinama, ali prekomjerno konzumiranje iste može imati loš utjecaj na zdravlje čoveka.

Svjetska zdravstvena organizacija odraslim osobama preporučuje da dnevno ne unose više od jedne čajne žličice soli. Važno je napomenuti da su mnoge razvijene zemlje donjele uredbe kojima se ograničava količina soli u namirnicama svakodnevne ishrane.