Nestlé kreće sa značajnim inicijativama u prehrani, zaštiti voda i ruralnom razvoju

To Press Releases listVevey,tra 26, 2009

Stvaranje zajedničke vrijednosti: odgovor na globalne ekonomske i društvene promjene

Nestlé je danas najavio tri nove inicijative s ciljem razvoja partnerstva s vladama, ne-vladinim organizacijama i malim poduzetništvima. Najava je došla u trenutku kada Nestlé započinje dvodnevni forum o stvaranju zajedničke vrijednosti u New Yorku, u suradnji s Uredom za partnerstvo Ujedinjenih Naroda i Misijom Švicarske u Ujedinjenim Narodima. Inicijative uključuju prošireni edukacijski program fokusiran na prehranu, zdravlje i zdrav život za školsku djecu širom svijeta, centar za istraživanje i razvoj u Africi i novu Nestlé nagradu za stvaranje zajedničke vrijednosti, koja se dodjeljuje svake druge godine, za promicanje inovativnih pristupa rješavanju problema prehrane, zaštite voda i ruralnog razvoja.

Prema Predsjedniku Uprave Nestléa Peter Brabeck-Lethmateu, „financijska kriza koja je rezultirala trenutnom recesijom još jednom je otkrila osnovnu poslovnu činjenicu: ako ne poslujete u javnom interesu i idete kraćim putem, iznevjerit ćete i društvo i svoje dioničare. Mi vjerujemo da za dugoročni poslovni uspjeh morate stvarati vrijednost i za dioničare i za ukupno društvo. U tvrtki Nestlé to zovemo Stvaranje zajedničke vrijednosti i to je osnovno načelo prema kojem poslujemo.“

Sve ove nove inicijative su povezane s Nestléovom osnovnom poslovnom strategijom prehrane, zdravlja i zdravog života. Stvaranje vrijednosti za društvo u odnosu na bolju prehranu, zaštitu voda i proizvodnju hrane je Nestléov ključ za stvaranje dugoročno održivog poslovanja. To je ujedno bitna veza između vrijednosti koje stvaramo za dioničare i vrijednosti koje donosimo zajednici.

„U Nestléu znamo da naš uspjeh ovisi o stvaranju vrijednosti za ljude – od poljoprivrednika do naših zaposlenika, potrošača i društvima u kojima poslujemo,“ kaže Predsjednik Uprave Nestléa Peter Brabeck-Lethmate. „Stvaranje zajedničke vrijednosti nije filantropija. Poboljšanje života radnika, obitelji i društva smo integrirali u našu temeljnu poslovnu strategiju od osnutka tvrtke 1866.“

Dugoročne ekonomske i socijalne izazove s kojima se svijet suočava – rast stanovništva, dostupnost resursa, posebice vode, sigurnost hrane – ne mogu riješiti samo vlade, a korporacije moraju preuzeti dio odgovornosti i doprinjeti rješenjima.

Nestlé danas kreće s nizom inicijativa kojima će dodatno naglasiti svoju predanost stvaranju zajedničke vrijednosti. Kao prvu inicijativu, Nestlé pokreće globalni Nestlé projekt Zdrava djeca (Nestlé Healthy Kids Global Programme). Nestlé namjerava do 2011. godine udvostručiti broj zemalja u kojima postoje edukativni projekti o prehrani i fizičkoj aktivnosti, uvodeći takve programe u više od 100 zemalja u kojima posluje. Taj novi globalni program se bavi nekim od nakompleksnijih izazova danas – neuhranjenošću i pretilošću, posebno među školskom djecom. Nestlé trenutno podržava edukativne programe koji dopiru do 10 milijuna djece.

Nestlé Adriatic je kroz Nestlé školsku atletsku ligu postao jedan od ključnih nositelja globalnog Nestlé programa „Zdrava djeca“. Cilj programa je poboljšati zdravlje djece školskog uzrasta, kroz bolju prehranu, veću fizičku aktivnost i ostale zdravstvene mjere. U skladu s tim, takmičenja se odvijaju pod sloganom „Zajedno za zdravlje“.

Jednako tako, otvaranje Abidjan centra za istraživanje i razvoj (Abidjan Research & Development Centre) u Obali Bjelokosti, pokazuje Nestléovu predanost ruralnom razvoju u Africi. Novi istraživački programi Centra za istraživanje i razvoj će pomoći u povećanju poljoprivredne produktivnosti i sigurnosti hrane proširenjem i poboljšanjem lokalnih usjeva i proizvoda od žitarica u području zapadne Afrike.

Treća inicijativa, Nestlé nagrada za stvaranje zajedničke vrijednosti, daje financijsku podršku do 500.000 CHF (461.000 USD) pojedincima, ne-vladinim udrugama ili malim poduzetništvima koji pruže inovativna rješenja za nutritivne nedostatke, za pristup čistoj vodi ili napredak u ruralnom razvoju. Nestlé će dodjeljivati nagradu svake druge godine.

„Nestlé je postala vodeća svjetska tvrtka za prehranu, zdravlje i zdrav život, s pola svojih tvornica i zaposlenika u zemljama u razvoju.Velikim dijelom svoj uspjeh dugujemo tim zajednicama te nas to potiče da napravimo više nego ikad,“ dodaje g. Bulcke, Predsjednik Uprave Nestléa .

27. i 28. travnja 2009, Nestlé u New Yorku organizira forum o stvaranju zajedničke vrijednosti, u suradnji s Uredom za partnerstvo Ujedinjenih Naroda i Misijom Švicarske u Ujedinjenim Narodima. Tijekom tog foruma, čelnici Nestléa će s vodećim svjetskim stručnjacima raspravljati o korporativnoj strategiji, zaštiti voda, prehrani i ruralnom razvoju. U forumu će sudjelovati 13 članova novoosnovanog Nestléovog Savjeta za stvaranje zajedničke vrijednosti.

„Ponosan sam što smo spojili takvu grupu stručnjaka i mislioca današnjice u naš Savjetnički odbor za stvaranje zajedničke vrijednosti,“ komentira g. Peter Brabeck-Letmathe. „Ovaj Savjet će analizirati Nestléov lanac vrijednosti i predložiti moguće aktivnosti za stvaranje zajedničke vrijednosti, što može povećati pozitivni učinak na društvo u kontekstu stvaranja uspješnog poslovanja. Sutrašnji Forum stvaranja zajedničke vrijednosti je prvi u nizu godišnjih sastanaka na kojima ćemo odlučivati o nužnim aktivnostima i promjenama u politikama na globalnoj i nacionalnoj razini, mogućnostima za napredak i ulozi poslovanja u društvu 21. stoljeća,“ zaključio je g. Brabeck.

Forum možete pratiti preko www.nestle.com. Također posjetite www.creatingsharedvalue.org, da bi s nama podijelili Vaše mišljenje i otkrili što Stvaranje zajedničke vrijednosti znači za zajednice diljem svijeta u kojima Nestlé posluje.