IV. osnovna škola Varaždin održala svečanu završnica ovogodišnjeg programa „Vrtim zdravi film“

To Press Releases listVaraždin,vlj 5, 2013

U nazočnošću velikog broja djece i brojnih uzvanika, danas je u VI. osnovnoj školi Varaždin održana svečana završnica projekta „Vrtim zdravi film“. Ova osnovna škola jedna je od 24 škole u kojima se tijekom posljednja tri mjeseca provodio projekt „Vrtim Zdravi film’', a koji je nastao suradnjom Hrvatskog školskog športskog saveza (HŠŠS) i tvrtke Nestlé Adriatic. Ovaj je projekt započeo  s edukacijom osnovnoškolaca o važnosti pravilne prehrane i važnosti bavljenja tjelesnom aktivnosti u 2011. godini te svoju misiju nastavlja i ove školske godine. Kao i prošle sezone, program edukacije i same materijale osmislili su relevantni stručnjaci iz tima doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender, a evaluirani su od strane dr. sc. Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje program je ove godine dignut na nacionalnu razinu.

Projekt su podržali vrhunski hrvatski sportaši Gordan Kožulj i Filip Ude. „Bavite se bilo kojom tjelesnom aktivnošću – sportom, plesom, igrajte se.  Naše tijelo ima evolucijsku potrebu da se kreće i to je preduvjet njegova pravilnog razvoja. Ne morate biti vrhunski sportaši, ali pokušajte zapamtiti što se ovih dana naučili o snažnoj povezanosti zdravlja s kretanjem i pravilnom prehranom.“ – poručio je djeci Filip Ude.

Kao i u ostalim školama uključenim u projekt, učenici VI osnovne škole Varaždin snimili su kratki edukativni film na temu zdravih životnih navika te tako postali aktivni ambasadori, što je možda i najvrjedniji dio projekta jer vršnjačka edukacija ima iznimno snažan učinak na djecu te dobi. Nutricionistica iz tvrtke Nestlé, Aleksandra Malešević, ukratko nam je iznijela teme koje su učenici slušali u sklopu projekta: „Edukacija je sadržavala četiri modula: Osnovne postavke pravilne prehrane, Planiranje prehrane, Deklaracija: osobna iskaznica prehrambenog proizvoda, te Moje tijelo i hrana. Sav sadržaj kreiran je na jednostavan i pristupačan način kako bi ove važne teme približili učenicima sedmih razreda. Visok postotak unaprijeđenog znanja pokazao je da su ove teme djeci zanimljive i da prihvaćaju kvalitetno osmišljena školska predavanja o zdravlju''. Predstavnik HŠŠS-a,  Josip Košutić, istaknuo je: „Pored organizacije školskih športskih natjecanja, HŠŠS-a ima zadaću potaknuti školarce na brigu o svome tijelu i  drago nam je da smo upravo ovim projektom to i postigli.“.