Nestlé koristi lavine u proizvodnji sladoleda

ožu 28, 2012
Lavine i sladoled
Nestlé koristi specijalizirane tehnologije kojima se služe stručnjaci za proučavanje snježnih pojava, kako bi poboljšao kvalitetu sladoleda. Nestléovi znanstvenici surađuju sa Institutom za istraživanje snježnih pojava i lavina u Švicarskoj (SLF) kako bi ispitali mikroskopske dijelove kristala koji se nalaze i u snijegu i u sladoledu. Ova suradnja treba pomoći kompaniji Nestlé u rješavanju problema koji je univerzalan za svakog proizvođača sladoleda: kako što duže održati originalnu teksturu i strukturu proizvoda.

Ovo zajedničko istraživanje temelji se na radu jedinog rendgenskog tomografskog uređaja na svijetu koji omogućava dugoročno promatranje sitnih čestica u supstanci pri temperaturama od 0 do -20°C. Stručnjaci promatraju razvoj kristala leda u snijegu i kako to utječe na njegove karakteristike, što je ključni faktor za razumijevanje formiranja lavina. Kristali leda utječu i na karakteristike sladoleda na sličan način mijenjajući, svojim rastom i promjenom oblika, teksturu i strukturu sladoleda.

“Sladoled je inherentno nestabilna supstanca,” rekao je dr. Hans Jörg Limbach, znanstvenik u Nestlé istraživačkom centru u Švicarskoj. “Odvajanje sastojaka poput vrhnja i šećera dio je prirodnog procesa, zbog čega se pri duljem čuvanju sladoleda u zamrzivaču stvaraju ledeni kristali.”

“Znamo da promjene temperature nisu dobre za kvalitetu sladoleda, a većina kućnih zamrzivača nema konstantnu temperaturu zbog čega se sladoled topi i ponovno zamrzava i može postati ‘gumen’. U Nestlé istraživačkom centru želimo naći način da naš sladoled bude još otporniji,” naglasio je dr. Limbach.

Istraživanje je pokazalo da neki kristali leda rastu i spajaju se, stvarajući veće kristale koji uništavaju teksturu sladoleda. Identificiranjem glavnog mehanizma rasta kristala, proces će se moći usporiti, a ljubitelji sladoleda, zahvaljujući lavinama, neće više primjećivati promjenu teksture sladoleda koji se dulje vrijeme čuva u zamrzivaču.