Sort by
Sort by

Kako smanjiti sol u jelu i očuvati zdravlje

Zdrav način kuhanja uz manje soli pomaže održavanju zdrave tjelesne težine, daje energiju i vitalnost i pomaže sprečavaju bolesti. Kombinirajte vaše recepte tako da smanjujete sol što je više moguće.

Sol: stečena navika

Sol dodaje okus vašim jelima, a sklonost soljenju hrane je stečena, pa zbog toga neko više, a neko manje soli. Ukoliko naglo pokušate ograničiti unos soli u svojim jelima, možete dovesti do toga da vam hrana postane neukusna te da čak i više solite.

Kako smanjiti sol u jelu i receptima

  • Polako i postepeno smanjujte količinu soli prilikom kuhanja
  • Prilikom kuhanja, prvo probajte hranu prije nego što dodate sol
  • Kod biranja recepata, ograničite namirnice s visokim udjelom soli, kao što su konzervirani proizvodi i mesne prerađevine

Kako zamijeniti sol u jelu?

Neka vaši recepti s malo soli budu ukusniji tako što ćete:

  • Koristiti začine za poboljšanje ukusa, kao što su  bijeli ili crni papar, cimet, kumin, curry, muškatni oraščić…
  • Dodavati povrće koje prirodno sadrži malo soli, kao što su češnjak, luk, đumbir i svježi papar.
  • Koristiti što je više moguće prirodno bilje, kao što su peršin, bosiljak, korijander, menta i majčina dušica
  • Marinirati hranu koristeći ocat, senf, bilje i začine.

Zdravim načinom kuhanja i smanjenim unosom soli, možete  pripremati raznovrsne ukusne recepte i pritom ćete osigurati svojoj obitelji balansiranu prehranu neophodnu za očuvanje zdravlja.