Sort by
Sort by

Recepti s niskim sadržajem masti

niskomasni%20recept.jpgSavjeti kako da pretvorite recepte s visokim sadržajem masti u niskomasne:

Kada mijenjate masne sastojke u receptima, krenite postepeno.

Prvo zamijenite dio proizvoda kako biste utvrdili da li su okus i konzistencija ostali netaknuti. Mala količina masti je neophodna za teksturu, posebno kod pekarskih proizvoda. Nemasne pogačice, na primjer, imaju tendenciju da imaju gumenu teksturu, ali muffini s malom količinom masti (možda dvije žlice), imaju puno bolji teksturu.

Masne supstance obično dosta utječu na okus recepta, pa razmislite o povećavanju ili dodavanju dodatnih začina u recept kada smanjujete masti. Umjesto dvije šalice blagog sira u umaku od sira, na primjer, pokušajte s jednom šalicom jačeg sira uz dodatak senfa. Ili, koristite domaći vinski ocat umjesto visokomasnih kremastih preljeva. Potencijalne kombinacije začina koje možete dodati su beskrajne.

Savjeti:

1. Označite sve visokomasne sastojke u originalnom receptu. Planirajte kako ćete zamijeniti masne sastojke prije nego što počnete s kuhanjem kako biste izbjegli iznenađenja prilikom pripreme jela.
2. Kod pripreme krem juha, razmislite o dodavanju nekoliko kuhanih krumpira koje ćete umutiti u juhu. Ovo će joj omogućiti kremastu teksturu bez dodavanja neželjenih masti.
3. Kod pripreme slatkih peciva, koristite pasirano voće kao zamjenu za ulje, maslac ili margarin. Kao opće pravilo, možete svaku šalicu ulja ili maslaca zamijeniti šalicom pasiranog voća.
4.Zamijenite punomasno vrhnje ili majonezu s onima bez masti ili koristite jogurt.
5. Koristite mljevenu puretinu umjesto mljevene govedine.
6.Uklonite kožu s peradi, prije ili poslije kuhanja, ovisno o načinu na koji pripremate (pile pečeno bez kože bi se moglo osušiti, ali ako pirjate piletinu, uklanjanje kože neće imati loš učinak).
7. Informirajte se kod kojih jela je važno dodavati masti, a kod kojih nije. Na primjer, rijetko postoji razlika u tome da li se luk pirja na jednoj žlici ulja ili u dvije ili tri jušne žlice.

Upozorenja:

Zapamtite da ukoliko jedete premalo masti, može biti jednako nezdravo kao da jedete previše.  U prosjeku, trebalo bi dnevno unositi 20 do 30% kalorija iz masti.