Sort by
Sort by

Popis sastojaka i označavanje alergena

Popis sastojaka mora uključivati sve sastojke hrane navedene padajućim redoslijedom s obzirom na masu koja je utvrđena u vrijeme njihove upotrebe u proizvodnji hrane.

U primjeru ispod, radi se o Nestlé NESQUIK žitaricama, i vidimo da su prvi navedeni sastojak žitarice sa cjelovitim zrnom, što znači da su one najzastupljenije u proizvodu.

nesquik_tablica.jpg

Navođenje količine sastojka ili kategorije sastojaka koji se upotrebljavaju u proizvodnji ili pripremi hrane je obvezno ako su sastojak ili kategorija sastojaka:

(a) navedeni u nazivu hrane ili ih potrošač uobičajeno povezuje s tim nazivom;
(b) istaknuti na etiketi riječima, slikama ili grafičkim prikazima; ili
(c) osnova za karakterizaciju hrane i njeno razlikovanje od proizvoda s kojima bi se mogla zamijeniti zbog naziva ili izgleda.

Kada je riječ o označavanju tvari ili proizvoda koji uzrokuju alergije ili netolerancije, njihov naziv treba biti naglašen uporabom vrste pisma koje se jasno razlikuje od vrste pisma kojim je pisan ostatak popisa sastojaka, na primjer različitim slovima, stilovima ili bojama u pozadini. U ovom primjeru Nestlé NESQUIK žitarica u popisu sastojaka boldano stoji da proizvod sadrži gluten.