Sort by
Sort by

Intolerancija na laktozu

ŠTO JE LAKTOZA?

Laktoza je prirodni šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima poput mlijeka, jogurta, sira i sladoleda.

ŠTO JE INTOLERANCIJA NA LAKTOZU?

Tijekom probave, laktoza se raščlanjuje u tankom crijevu. Enzim laktaza dijeli laktozu na dva jednostavna šećera – glukozu i galaktozu. Intolerancija na laktozu se javlja kad u tijelu ne postoji dovoljno enzima laktaze koji bi razbio svu laktozu. Rezultat toga je da nešto laktoze neprobavljeno prođe u debelo crijevo gdje je bakterije razbiju kako bi se proizvela mliječna kiselina, ugljikov dioksid i plin vodik. To može izazvati nadimanje, grčeve i plinove. Velika koncentracija laktoze u debelom crijevu privlači vodu u crijeva, izazivajući vodenasti proljev.

KOLIKO JE ČESTA INTOLERANCIJA NA LAKTOZU I KOGA POGAĐA?

Vrlo mali broj djece se rodi s intolerancijom na laktozu. To genetsko stanje je vrlo rijetko i obično se primijeti u prvih par tjedana života jer dojenčad ne podnosi majčino mlijeko i treba im posebna formula bez mlijeka.

Većina slučajeva intolerancije na laktozu su rezultat smanjivanja nivoa laktoze u djetinjstvu i adolescenciji. Češća je kod određenih etničkih grupa na Bliskom istoku, u Aziji, južnoj Europi, Africi i kod domorodaca u Australiji. Intolerancija na laktozu kod odraslih se također može povećati s godinama kako se smanjuje proizvodnja laktaze.

Može doći i do privremene intolerancije na laktozu, poslije epizode akutnog gastroenteritisa ili oštećenja sluznice crijeva, kao kod Kronove bolesti. To se događa zbog oštećenja stanica koje proizvode enzim laktaze. Taj oblik intolerancije na laktozu nestaje poslije liječenja bolesti koja je potakla njen nastanak.

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE ZA INTOLERANCIJU NA LAKTOZU

Važno je da intoleranciju na laktozu dijagnosticira medicinski stručnjak, kako bi se osiguralo da se mliječni proizvodi ne izbjegavaju uzalud. To se radi mjerenjem nivoa plina ugljika u dahu.

KOLIKO LAKTOZE SE NALAZI U HRANI?

Ova tablica prikazuje sadržaj laktoze u nekim mliječnim proizvodima:

Serviranje

Laktoza

Kalcij

Mlijeko, obično

250ml

12g

290mg

Jogurt, običan

200g

8g

340mg

Sir

40g

0g

300mg

Kremasti sir

20g

0,6g

56mg

Sladoled

50g

3g

45mg

Čokolada (mliječna)

50g

4,6g

125mg

Sok od soje (pojačan)

250ml

0g

290mg

SAVJETI ZA OSOBE S INTOLERANCIJOM NA LAKTOZU

Pojedincima do različitih nivoa nedostaje laktaza te mogu tolerirati različite količine laktoze. Većina ljudi može podnijeti malu količinu mliječnih proizvoda, ako se konzumiraju postepeno kroz dan. Potpuno izbjegavanje mliječnih proizvoda, nedovoljan unos kalcija što povećava rizik od osteoporoze – bolesti u kojoj kosti postaju krhke i lako lomljive. Uključivanje mliječnih proizvoda s manje masnoće u prehranu je važno jer su bogati hranljivim tvarima i jedan od najbogatijih izvora kalcija. (za više informacija o kalciju, pogledajte „Kalcij“).

Pokušajte jesti hranu s manje laktoze, poput tvrdih sireva koji gotovo uopće ne sadrže laktozu, ili jogurte iz kojih žive bakterije pomažu u probavi laktoze. Druga taktika je da se konzumiraju mliječni proizvodi, poput mlijeka, uz obrok. To razblažuje laktozu, a sporije pražnjenje želuca poboljšava probavu i toleranciju.

Neke osobe s intolerancijom na laktozu u potpunosti izbacuju mliječne proizvode iz svoje prehrane. Međutim, konzumacija male količine mliječnih proizvoda s ostalom hranom pomaže Vašem tijelu da bolje podnosi laktozu.

Ako odlučite da, umjesto kravljeg mlijeka koristite sokove od soje, neka budu s pojačanim kalcijem. Za one ljude koji žele u potpunosti izbjeći laktozu, postoje i mlijeka i jogurti od soje bez laktoze.

SAVJETI ZA PREHRANU KOD UMJERENE INTOLERANCIJE NA LAKTOZU

Svaki dan konzumirajte tri mliječna obroka:

• za raščlanjivanje laktoze u obrok uključite jogurt s bakterijskom kulturom
• konzumirajte tvrde sireve jer sadrže manje laktoze
• obično se bolje podnosi obično mlijeko nego ono sa manje masnoće ili obrano
• pokušajte da redovno, uz drugu hranu, popijete malu čašu mlijeka (ne na prazan želudac)
• ne izbjegavajte u potpunosti mliječne proizvode, jer redovnom konzumacijom manjih količina možete povećati toleranciju na laktozu.