Umor je povezan s preskakanjem obroka

Redovita prehrana važna je u svakoj dobi
U dječjoj i adolescentskoj dobi redoviti obroci su od presudne važnosti. To je period kada tijelo intenzivno raste, a mozak mora upiti mnogo informacija. Kroz 5 obroka dnevno, odnosno 3 glavna i 2 međuobroka, dobivamo energiju za cijeli dan pun izazova. Osim toga, redovita prehrana osigurava kalcij koji je važan za rast kostiju kod djece i održavanje normalne koštane mase kod odraslih te željezo i vitamine B skupine koji doprinose boljem pamćenju i koncentraciji. S druge strane, preskakanje obroka u srednjoj i zreloj dobi dovodi do pojačanog umora, neuredne probave i općenite slabosti organizma, što može narušiti kvalitetu života.
Istraživanje na 4.900 učenika sedmog razreda iz 110 hrvatskih škola provedeno u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film, kojeg provode tvrtka Nestlé i Hrvatski školski sportski savez, pokazalo je kako njih svega 31% konzumira potrebnih pet obroka dnevno. Vrtim Zdravi Film je program edukacije osnovnoškolske djece o pravilnoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti kojim tvrtka Nestlé nastoji doprinijeti odgoju zdravijih generacija.

Posljedice preskakanja obroka
Šećer, točnije glukoza, osnovna je hrana za mozak. Samim time kada preskačemo obroke razina glukoze u krvi pada i postajemo umorni, dekoncentrirani i nervozni, što onda utječe na obavljanje aktivnosti u školi, na poslu ili u slobodno vrijeme. Osim umora i smanjene razine koncentracije, istraživanja pokazuju da osobe koje preskaču obroke imaju naviku prejedati se kad dođu kod kuće, što rezultira nakupljanjem suvišnih kilograma, a pretilost vodi k težim bolestima poput dijabetesa i srčanih oboljenja. Zato je za gubitak nakupljenih kilograma najbitnije ne preskakati obroke. Preskakanje obroka, naime, usporava metabolizam, može izazvati bolove u trbuhu i glavobolju te dovodi do toga da češće posežemo za slatkišima i gaziranim napitcima koji će brzo podići razinu šećera u krvi i jednako brzo je spustiti, što opet rezultira iscrpljenošću organizma. Redoviti obroci nam održavaju konstantnu razinu glukoze u krvi i ne osjećamo glad, probava nam dobro radi, a mozak je budan i spreman za učenje, razmišljanje i izvršavanje aktivnosti.

Počnite redovito jesti!
Nije lako promijeniti navike pa je preporuka da se u taj proces uključe svi članovi obitelji - dobre navike koje se steknu u najranijoj dobi ostaju tu za cijeli život. Stoga je vrlo bitno uključiti i djecu u planiranje zdravih prehrambenih navika, a prije nego krenete u trgovinu ili na tržnicu zapamtite ovih pet savjeta:
1. Unaprijed smislite što biste mogli kuhati svaki dan, a u nedostatku ideja poslužite se zabavnim aplikacijama koje vam pomažu u svakodnevnom planiranju jela – samo upišite namirnice koje već imate kod kuće i dobiti ćete pregršt jednostavnih i raznolikih recepata.
2. Svaki dan doručkujte jer vam je za pripremu kvalitetnog doručka potrebno svega 5 minuta – probiotički jogurt pomiješajte s žitaricama od cjelovitog zrna, ubacite malo lješnjaka i svježeg voća i dobiti ćete odličan obrok za početak dana.
3. U hladnjaku je uvijek dobro imati namirnice poput svježeg povrća i mliječnih proizvoda koje lako možete iskombinirati s kvalitetnim mesom ili ribom.
4. Ručak ili užinu pripremite kod kuće - priprema kvalitetnog sendviča sa sirom i povrćem ili integralne tjestenine s tunom, tikvicom i maslinovim uljem neće vam oduzeti mnogo vremena, a možete ih napraviti za cijelu obitelj.
5. Pijte dovoljno vode svaki dan, a voćne sokove i gazirane napitke zamijenite limunadom u koju ćete dodati svježu mentu, nekoliko koluta svježeg krastavca i žličicu meda.

Autor: Nataša Šoštarić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, nutricionist