Počela treća sezona projekta Vrtim zdravi film uz iskorak u nove medije

Stručnim skupom profesora tjelesne i zdravstvene kulture iz 43 osnovne škole iz cijele Hrvatske danas je započela nova sezona projekta Vrtim Zdravi Film.

Projekt, koji za cilj ima educirati osnovnoškolce o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnošću, ove školske godine obuhvatit će više od 2.600 učenika sedmih razreda, iz po dvije škole svake županije u Hrvatskoj te Grada Zagreba.

Edukativni materijali u ovoj sezoni prilagođeni su i temelje se na povratnim informacijama profesora koji su provodili edukaciju, kao i na rezultatima istraživanja o znanju, stavovima i navikama učenika koji su sudjelovali u projektu.

Po prvi put se, u sklopu projekta, ovu tematiku mlađoj populaciji nastoji približiti i kroz nove medije.
Za tu svrhu kreirano je osam kratkih video uradaka koji će biti dio edukacije, a koji kroz oči glavnog lika podučavaju sedmaše o temeljnim postulatima zdravog života.

„Ponosni smo što smo već treću godinu zaredom partneri tvrtke Nestlé u provedbi projekta Vrtim Zdravi Film. Svake godine interes škola za sudjelovanje u projektu je sve veći. Drago nam je da ravnatelji i profesori tjelesne i zdravstvene kulture shvaćaju važnost svoje uloge u formiranju zdravih stavova djece od najranije dobi“ – izjavio je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza.

Sadržaj je i ove godine pripremila grupa nutricionista na čelu s doc. dr. sc. Darijom Vranešić Bender i uz pomoć Ines Jerčinović, prof. kineziologije. Tako je pored već postojećih modula Osnovne postavke pravilne prehrane, Planiranje prehrane te Moje tijelo i hrana, kreiran i novi modul nazvan Kako poboljšati prehrambene navike, koji sadrži praktične primjene stečenih znanja.

„Vrtim Zdravi Film dio je globalne Nestlé inicijative pod nazivom 'Healthy Kids' (Zdrava djeca) kojom je do sad obuhvaćeno više od 15.5 milijuna djece iz više od 65 zemalja diljem svijeta. Iznimno smo ponosni što ćemo u ovoj sezoni dostići brojku od 5.000 osnovnoškolaca iz Hrvatske koji su imali koristi od projekta. Nadamo se da će i ostali predstavnici industrije prepoznati važnost ovog projekta te nam se priključiti u stvaranju pozitivnih navika djece diljem zemlje“ – izjavila je Irena Kurtanjek, voditeljica projekta za regiju iz Nestlé Adriatica.

Projekt je podržan od strane Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Agencije za odgoj i obrazovanje te se provodi u suradnji s Hrvatskim školskim športskim savezom. Sportski ambasadori projekta ove su godine naš proslavljeni plivač Gordan Kožulj i skijašica Nika Fleiss te mlade nade hrvatske košarke Dario Šarić i Marko Arapović.