Gotovo 60 % sedmaša iz primorskih županija u školi jede pekarske proizvode

U sklopu projekta Vrtim Zdravi Film učenici O.Š. Meteriza iz Šibenika napravili najbolji video, dječaci iz O.Š. Smiljevac iz Zadra najbolji u atletici

Istraživanje u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film, u kojem je sudjelovalo 525 učenika sedmih razreda iz Dalmacije i Istre, pokazalo je da njih čak 24,95 % misli da ima prekomjernu tjelesnu težinu, dok njih 59,24 % za vrijeme odmora jede sendviče ili peciva koje ponesu od doma ili kupe na putu do škole. Rezultati ukazuju na to da učenici iz primorskih županija najmanje jedu obroke pripremljene u školskim kuhinjama. Osim toga, njih više od 60 % nema preporučenih pet obroka dnevno.

Rezultate istraživanja provedenog u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Dobiveni rezultati upućuju na značaj projekata koji se bave edukacijom o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe, a kojima je cilj prevencija pretilosti mladih.

„U sklopu projekta Vrtim Zdravi Film sedmaši kroz četiri školska sata uče o osnovnim postavkama pravilne prehrane, planiranju prehrane, utjecaju hrane na tijelo te načinima na koje mogu poboljšati svoje prehrambene navike. Važan dio projekta je i vršnjačka edukacija gdje učenici sami kreiraju video uratke o zdravim navikama i tako svojim vršnjacima nastoje približiti ovu važnu temu“, izjavila je Irena Kurtanjek, voditeljica projekta za Nestlé Adriatic regiju.

U četvrtoj sezoni projekta Vrtim Zdravi Film učenici O.Š. Meteriza iz Šibenika napravili su najbolji video uradak, dok su dječaci iz O.Š. Smiljevac iz Zadra ostvarili najbolji rezultat na državnom prvenstvu školskih sportskih društava u atletici.

U projektu Vrtim Zdravi Film, kojeg zajedno provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé, ove je školske godine sudjelovalo 3.300 učenika iz 63 osnovne škole diljem Hrvatske. Učenici su na razini Hrvatske unaprijedili svoje znanje o pravilnoj prehrani za ukupno 14,31 %.

Edukativne materijale pripremili su stručnjaci iz tima doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć profesorice kineziologije Ines Jerčinović i profesora biologije Željka Krstanca, dok su edukaciju učenika provodili nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture.

Važnost projekta prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje, proslavljeni sportaši Gordan Kožulj, Nika Fleiss i Matej Mamić te mlade nade hrvatskog nogometa Luka Capan i Ivan Fiolić, koji su projektu dali svoju podršku u ovoj sezoni.