Od plantaže do vaše šalice – njeno veličanstvo kava

To Press Releases listZagreb,tra 29, 2015

Proizvodnja kave možda djeluje jednostavno, ali jeste li ikada razmislili o tome koliko je ljudi diljem svijeta uključeno u proces uzgajanja, obrade i pripreme kave? Odgovor je oko 60 milijuna. Trud svih tih ljudi „slijeva“ se u jednu šalicu vaše kave. Zvuči nevjerojatno, zar ne?

Udaljenost Hrvatske od plantaža kave u Latinskoj Americi je oko 10.000 kilometara, a za pripremu savršene instant kave potrebna vam je nepuna minuta.

Put kave

Biljka kave izuzetno je osjetljiva na vremenske prilike, a da bismo ugledali prve plodove potrebno je oko četiri godine. Kada plod sazrije, uglavnom se bere ručno jer se tako odmah razdvoje zrela od nezrelih zrna kave. Sljedeća faza je odvajanje ploda od ljuske i to isušivanjem zrna kave na suncu ili posebnim tehnikama pranja. Suha zrna kave su obično zelenkaste boje pa je ova faza dobila ime „zelena kava“. Kombiniranjem različitih zrna može se dobiti više vrsta kave, a od trenutka kada se pripremi savršena mješavina počinje najvažniji korak u proizvodnji kave – pečenje.

Što čini razliku?

Način na koji se zrna kombiniraju i prže utječe na vrstu, ukus i miris kave. Kava sadrži oko 800 različitih sastojaka arome, što je čini jednim od najaromatičnijih prehrambenih proizvoda. Zrna kave dobivaju svoju izvrsnu aromu tek nakon prženja. Dužina prženja direktno određuje jačinu – blago prženje za blagi okus, srednje za bogat, a jako prženje za izraženiji okus i aromu. Nakon prženja slijedi mljevenje, čime se završava proces proizvodnje tzv. domaće kave, poznatije kao turska kava. 

Da bismo dobili instant kavu, potrebno je ići korak dalje – sušenje toplim ili hladnim zrakom. Ukoliko se suši vrućim zrakom, kava se u tekućem stanju raspršuje preko vrelog zraka. Tada nastaju sitne kapljice kave koje se pri padu suše i pretvaraju u fini prah te se povezuju u prepoznatljive suhe granule. Ukoliko se primjeni hladno sušenje, kava se u tekućem stanju zamrzava na -40 stupnjeva Celzija čineći tanki, fini sloj, koji se potom razbija u sitne kristale kave svijetlije boje. Ovi procesi zaslužni su za činjenicu da je, za razliku od „domaće“, instant kava lako topiva u vodi i brzo se priprema te ima sve karakteristike domaće kave, osim taloga koji ne ostaje u šalici.
 
Što određuje aromu koju volite?

Aromu kave određuje mnogo različitih čimbenika, uključujući vrstu kave, podneblje i zemljište na kojem je uzgajana te samu klimu. Postoje dvije vrste kave: arabica i robusta. Obje vrste rastu u tropskim krajevima s toplom, vlažnom klimom, ali na različitim nadmorskim visinama. Arabica je poznata kao brazilska kava i raste na većim visinama, a odlikuju je kvaliteta i niski sadržaj kofeina. Kod pripreme instant kave, ova vrsta kave se obično tretira zamrzavanjem, a rezultat su fini kristali svijetle boje, karakteristični za kave premium kvalitete. Osjetljivija je od robuste i zato najbolje uspijeva u planinskoj klimi. S druge strane, robusta, koja se uglavnom uzgaja u Africi, predstavlja oko 70 posto svjetske proizvodnje kave. Kao što joj samo ime kaže, zrna robuste su „robusnija“ (jača, čvršća) od arabice, a može se uzgajati i na malim i na velikim nadmorskim visinama. Za razliku od arabice, češće se tretira metodom sušenja vrelim zrakom, čime se dobije prepoznatljiv izgled instant kave u granulama. Odlikuju je jačina i mala kiselost.

Zanimljivo je da osim tradicionalnih uzgajivača kave, kao što su Brazil, Kolumbija i Indonezija, sada i Kina, koja je poznata kao proizvođač čaja, najavljuje masovnu sadnju kave. To će zasigurno promijeniti sadašnju svjetsku kartu proizvođača kave i možda iznjedriti novu aromu.

Svakoga dana širom svijeta popije se 1,6 milijardi šalica kave, što je najbolja potvrda truda i rada koji stoje iza svake šalice kave koja nas ujutro razbuđuje, tijekom dana veseli, a navečer daje dodatnu energiju. Uživajte u savršenoj šalici samo vaše instant kave!