Nestlé obilježava tjedan svjesnosti o celijakiji

To Press Releases listZagreb,svi 25, 2015

Svojim asortimanom proizvoda bez glutena Nestlé pruža podršku oboljelima

Hrvatsko društvo za celijakiju, u suradnji sa strukom i partnerima, od 22. do 28. svibnja obilježava Tjedan svjesnosti o celijakiji pod sloganom „Skriven okidač brojnih bolesti“. Tvrtka Nestlé, sa svojim asortimanom  proizvoda bez glutena, i ove godine pomaže Društvu u podizanju svijesti o celijakiji.
Svake godine u Hrvatskoj se bilježi sve veći broj ljudi koji su osjetljivi na gluten, a dodatan problem s kojima se oboljeli od celijakije, odnosno osobe koje pate od trajnog poremećaja podnošenja glutena, susreću jest činjenica da je gluten prisutan u gotovo svim industrijskim proizvodima.

Prema aktualnim podacima, najmanje 50.000 Hrvata boluje od celijakije, no procjenjuje se da je broj oboljelih i do 100.000 jer kod velikog broja ljudi bolest nije dijagnosticirana.
Za proizvodnju bezglutenskih proizvoda neophodno je ispuniti zahtjevne uvjete kako bi se spriječila unakrsna kontaminacija proizvoda. Poznata po tome da posvećuje pažnju svim svojim potrošačima i da odgovara na njihove specifične potrebe, tvrtka Nestlé u svom asortimanu za hrvatsko tržište ima proizvode bez glutena - NESQUIK kakao napitak, Nestlé žitarice za doručak CORN FLAKES i GOLD FLAKES te CIPIRIPI namaz i čokoladu.

„Celijakija, koju karakterizira netolerancija organizma na gluten, bjelančevinu koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži, spada u bolesti koje se teško prepoznaju kod većine oboljelih, unatoč dobroj dijagnostici. Na jednog dijagnosticiranog najmanje je sedam neprepoznatih“, izjavila je Ružica Lah, predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju. „Procjene su da više od milijun ljudi u Europi boluje od ove bolesti, za koju je jedina terapija doživotna dijeta bez glutena. Pretpostavka je da između 1- 2 % stanovnika Hrvatske ima najteži oblik tegoba s glutenom – celijakiju“, dodala je Lah.


Osobe koje imaju celijakiju svakodnevno se susreću s izazovom da u organizam unesu dovoljnu količinu vitamina i minerala, kao što su željezo, kalcij, magnezij te vitamini D i B. To je posebno izraženo kod osoba bez postavljene dijagnoze ili onih koje se ne liječe pravilno, a kod kojih dolazi do problema prilikom pravilne apsorpcije hranjivih tvari u organizmu, dovodeći ih u rizik od malnutricije. Zato osobe koje se pridržavaju strogih bezglutenskih dijeta treba poticati da konzumiraju veće količine namirnica bogatih vitaminima i mineralima, kako bi im se pomoglo u borbi protiv ove bolesti.