Goji bobice u mlijeku jačaju imunološki sustav

To Press Releases listZagreb,kol 19, 2012

Stariji ljudi koji konzumiraju goji bobice u kombinaciji s mlijekom mogu pojačati sposobnost organizma da se obrani od infekcija, pokazalo je novo istraživanje kompanije Nestlé.

Nestléovi znanstvenici u Švicarskoj i Kini istraživali su mogućnost poboljšanja reakcije imunološkog sustava na cjepivo protiv sezonske gripe svakodnevnim davanjem suplementa “lakto-goji bobica”, (mješavina proteina iz mlijeka i goji bobica) zdravim ljudima u dobi između 65 i 70 godina. Od ukupno 150 ljudi koji su sudjelovali u istraživanju, polovici je tijekom tri mjeseca svaki dan davana mješavina proteina iz mlijeka i goji bobica u vrućoj juhi. Drugoj polovici ispitanika koja je činila kontrolnu skupinu dan je placebo. Tridesetog dana istraživanja svi ispitanici su primili cjepivo protiv sezonske gripe. Znanstvenici su prije i nakon cijepljenja u krvotoku izmjerili nivo antitijela specifičnih za gripu, a rezultati su pokazali da, iako je nakon cijepljenja broj antitijela povećan kod svih ispitanika, kod onih koji su konzumirali kombinaciju mliječnih proteina i goji bobica porast je bio veći.

„Mjerenje nečije sposobnosti da proizvodi antitijela kao reakciju na cjepivo predstavlja pouzdan način procjene stanja njihovog imunološkog sustava. Rezultati ovog istraživanja važni su za ljude s oslabljenim imunološkim sustavom, posebno za starije ljude jer prirodna sposobnost čovjeka da se bori protiv infekcija opada s godinama“, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Karine Vidal, znanstvenica istraživačkog centra kompanije Nestlé u Švicarskoj.

Goji bobica, poznata i kao crveni dijamant, ima dugu tradiciju korištenja u prehrani i biljnoj medicini u mnogim azijskim zemljama, uključujući Kinu. Pažnju u Europi i Sjevernoj Americi ovo voće je privuklo tek posljednjih godina, nakon što je otkriven potencijalno pozitivan utjecaj na zdravlje i u borbi protiv starenja. Međutim, za sada postoji malo znanstvenih dokaza koji potvrđuju blagotvorni učinak goji bobica.

Navedeno istraživanje spada među najveća klinička istraživanja čiji je cilj ispitivanje utjecaja goji bobica na imunološki sustav ljudskog organizma, a nastavak je na ranije objavljeno istraživanje znanstvenika kompanije Nestlé o povoljnim učincima konzumacije goji bobica sa mlijekom, prema kojem  ova kombinacija povećava iskoristivost antioksidansa zeaksantina iz goji bobica.