Budućnost kave – Hoće li kava 2050. godine biti dostupna svima?

To Press Releases listZagreb,sij 28, 2016

Jedna od važnijih tema na nedavno održanom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu bila je budućnost hrane. Na konferenciji je tako ukazano na važnost poštivanja principa održivog razvoja i činjenicu da će za 30 godina potreba za hranom u svijetu biti 60 posto veća nego danas.

Poznato je da je kava, nakon vode, drugi najkonzumiraniji napitak na svijetu pa uzgoj kave na brojnim plantažama diljem svijeta svakako podrazumijeva i pridržavanje principa održivosti.  

Svake sekunde oko 5.500 ljudi diljem svijeta uživa u šalici instant kave. Međutim, zadovoljstvo ispijanja omiljenog crnog napitka u skorijoj budućnosti, uslijed klimatskih promjena, bolesti biljaka, loše tehnike uzgajanja i globalnog trenda selidbe ljudi iz ruralnih u urbane krajeve, moglo bi biti dovedeno u pitanje.

Takav scenarij bio bi zanimljiv obrat, imajući na umu da su prije gotovo 80 godina, odnosno 1938. upravo nagomilani viškovi plodova kave u Brazilu doveli do proizvodnje prve instant kave na svijetu.  

Nedavno provedeno istraživanje kompanije Nestlé pokazuje da bi cijena kave u narednih 30 godina mogla narasti za čak 76 posto. Studija koja je bila usmjerena na kavu Arabiku predviđa da bi se do 2050. godine, zbog globalnog zatopljenja, površina na kojoj se uzgaja kava u Brazilu mogla smanjiti za četvrtinu, što bi prouzročilo povećanje cijene. S druge strane, poljoprivreda bi se mogla suočiti sa ozbiljnim izazovima zbog vrućina koje utječu na smanjenje kvalitete usjeva te povećavaju prisutnost nametnika i bolesti. Pored globalnog zatopljenja, na povećanje cijene kave mogao bi utjecati i potencijalni rast cijena nafte na svjetskom tržištu.

Međutim, dobra je vijest da su ovakvi scenariji mogući samo u slučaju da se kava na svjetskom nivou ne uzgaja na održiv način. Kako bi se očuvala budućnost crnog napitka za sve koji u njemu uživaju i sudjeluju u njegovoj proizvodnji, organizacije kao što su Mreža održive poljoprivrede, Zajednički kod za zajednicu kave te Alijansa za prašume ulažu velike napore u promociju međunarodnih standarda održivosti.

Kina, trenutno najbrže rastuće tržište kave na svijetu, najbolji je primjer kako održivi pristup proizvodnji daje odlične rezultate. Riječ je o zemlji u kojoj je nacionalno piće čaj, no koja je u proteklih nekoliko desetljeća postala svjetska sila i u proizvodnji kave. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, zbog malih prinosa čaja i kukuruza, kineska vlada je potaknula poljoprivrednike da uzgajaju kavu te im je osigurala edukaciju o mogućnostima povećanja uroda i kvalitete zrna, pridržavajući se principa održivosti. Stoga ne čudi što kompanija Nestlé, najveći proizvođač kave na svijetu, naglasak stavlja na suradnju s lokalnim poljoprivrednicima u Kini, od kojih danas direktno kupuje zelena zrna Arabike. Trud se isplatio, a proizvodnja u provinciji Yunnan porasla je s nula tona 1988. na 50.000 tona 2014. godine.

Danas 250 agronoma ove kompanije radi sa 170.000 uzgajivača kave u 15 zemalja, posjećujući mala imanja i obavještavajući poljoprivrednike o najnovijim tehnikama uzgoja, kako bi dobili najbolje od svojih usjeva. Tijekom 2014. godine, 134.000 poljoprivrednika prošlo je edukaciju iz područja održivog uzgoja. Od 2010. do 2020. godine Nestlé će uložiti 350 milijuna dolara u projekte održive proizvodnje kave, kako bi se njene buduće zalihe osigurale za sve koji diljem svijeta uživaju u popularnom crnom napitku.